Over

 

Kunstenaar Jan Willem Groen tijdens de Oogfoto Experience op Amsterdam Open Air festival.

Professionele Oogfoto’s met directe print tijdens het Nederlands Oogheelkundig Genootschap (N.O.G.) in Groningen.

Jan Willem Groen in zijn atelier in Amsterdam Zuid.

Mijn naam is Jan Willem Groen, geboren in de ‘80s, kleurrijk, hanekam, groot hart, fotograaf, ad rem en hou van tegenstellingen. Opgegroeid op het platteland en woon nu vijftien jaar in grote steden, nu in Amsterdam.

Fotograferen doe ik nu vijftien jaar. Begonnen met het vastleggen van mijn omgeving vanuit mijn eigen perspectief. Dat deelde ik op een blog in de middeleeuwen van het internet (2005-2011). Met stukjes tekst om de foto’s van een extra diepe laag te voorzien of de kijker te wijzen op iets wat ze anders zouden missen. Hierdoor leerde ik het bijzondere van personen en de wereld om ons heen via mijn foto’s nog duidelijker uit te drukken .

Ik begon de studie journalistiek, maar merkte dat het stramien van voornamelijk teksten me te weinig ruimte gaf om te uit te drukken wat ik zag. Daarom vormde ik elke opdracht om tot een fotoklus en studeerde succesvol af als fotojournalist in Utrecht.
Kort daarna vielen er twee kwartjes. Nieuws(fotografie) is veelal negatief en fotojournalistiek bood te weinig perspectieven. Omdat ik veelal positieve foto’s maak, besloot ik foto’s maken voor bedrijven. Daar stonden vooral personen en handelingen centraal. Door steeds maar door te vragen en samen met de persoon van mijn onderwerp te overleggen wat de essentie van de foto moest zijn, kwam de mens als foto-onderwerp centraal te staan. Op die manier kwamen er meer en meer mensen in beeld op mijn foto’s.

Nachtleven
Toen ontdekte het nachtleven mij en andersom. Eerst vond ik het vrij vlak en wilde ik het opschudden. Tot ik de underground en bijbehorende mensen vond en iedereen mee schudde. Door mijn foto’s kwam ik weer een stapje dichter bij mijn mensen. Denk 16 millimeter fullframe op 20 cm afstand.  Dit ondergrondse fenomeen van het samen creëren van beeldschone, vergankelijke parallelle universums (feesten/festivals), opende mijn ogen. Ik hoorde hier thuis en wist direct dat ik een fotoboek wilde maken van de scène.
Na zeven jaar was het boek af en het werd veel verkocht. Om aan ouders en vrienden te laten zien waarom deze feesten belangrijk voor ze zijn.

Groen
Mijn levenslange struggle is feesten/kunst/bouwwerken te maken en tegelijkertijd duurzaam te willen leven.
Om mijn groene hart een echte kans te geven maakte ik De Groene Agenda van Amsterdam waar alle groene en duurzame evenementen van groot Amsterdam op stonden. Om zo voor elk wat wils aan te bieden op elk moment van de dag. Ik had gemerkt dat mensen die eenmaal duurzaam beginnen te leven, samen met anderen snel meer willen doen. De eerste stap daarin is moeilijk, maar als je weet wat er allemaal aangeboden wordt is die gemakkelijker gezet. Dit draaide twee jaar maar kostte teveel onderhoudstijd en het verdienmodel klopte niet. Dit gold ook voor GroeneShit, mijn groene livestyleblog.

Oogfoto’s
Zo was mijn natuurlijke reactie om terug te gaan naar de essentie. Tien jaar geleden maakte ik bij wijze van experiment een foto van mijn oog. Mooi onderwerp, middelmatige foto. Er kwamen acht leerzame jaren van bedrijfsfotogafie en technofotografie tussendoor. Drie jaar geleden maakte ik weer een Oogfoto en het was liefde op tweede gezicht. Ik nodigde mijn vrienden uit en in mijn woonkamer begon ik hun ogen te fotograferen. Iedereen was wauw.

Door de ander diep in de ogen te kijken zag ik de absolute schoonheid van ieder individueel oog, waarin de persoonlijkheid van de persoon tot uitdrukking komt. Hier komen mijn belangstelling voor het wezen van andere mensen èn mijn vermogen de essentie van hun persoonlijkheid via 
een close-up oogfoto vast te leggen, bij elkaar. 
Dit proces van fotograferen, elkaar goed aankijken en vooral ook door de bijzondere gesprekken die daarbij ontstaan, zijn voor mij de belangrijkste voorwaarden om de schoonheid van ieder oog naar boven te halen. Nu ben ik zo dichtbij de mens dat ik op een paar centimeter afstand de schoonheid van één van onze belangrijkste primaire zintuigen fotografeer. Niets maakt me enthousiaster.
Oogfoto’s maak ik niet alleen voor particulieren, maar ook voor bedrijven en op evenementen.
Verdere bouw ik kunstinstallaties rondom dit thema en maak veel artistieke Oogfoto’s. Als enige in de wereld op dit niveau. Nieuwsgierig? Laten we jouw schoonheid onthullen!

 

Type uw zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven